jueves, 21 de mayo de 2009

La salinitat



L'aigua de mar està composta per sals de diferents elements: clor (55,07%), sodi (30,62%), sulfats (7,72%), magnesi (3,68%), calci (1,17%), potassi (1,10%) i d'altres elements amb percentatges inferiors a l'1%. La salinitat mitjana oscil·la al voltant dels 34,7 g/kg, tot i que hi ha màxims en mars molt tancats (42 g/kg a la mar Roja) i també mínims inferiors a 4 g/kg (com a la mar Bàltica).La salinitat només és homogènia a grans profunditats i té una distribució zonal amb complicacions a causa de l'evaporació i la precipitació. En termes generals, es pot dir que als pols hi ha menys salinitat que a les regions tropicals, ja que no hi ha gairebé evaporació. L'aportació d'aigua dolça dels rius (que es comporten com les pluges) també és un factor que condiciona la salinitat. Així doncs, la salinitat serà més elevada en les mars on no desemboquen rius importants, com és el cas de la mar Roja.

No hay comentarios:

Publicar un comentario