jueves, 21 de mayo de 2009

Els moviments de les aigües marines

Les masses d'aigua de la Terra realitzen tres moviments: les ones, les marees i els corrents.

Les ones són moviments oscil·latoris de les aigües en sentit ascendent i descendent, originats principalment per l'acció del vent. Les partícules d'aigua tenen un moviment el·líptic o circular, però es queden en el mateix lloc.
Les marees són moviments cíclics alternatius d'ascens i de descens del nivell de l'aigua marina, a causa de l'atracció gravitatòria del Sol i, sobretot, de la Lluna.
Els corrents marins són els moviments més importants, ja que desplacen grans masses d'aigua d'un lloc a un altre del planeta. Tenen moltes repercussions geogràfiques perquè ajuden a l'equilibri tèrmic entre baixes i altes latituds i condicionen el clima de moltes regions. Aquests corrents generen àrees pesqueres fèrtils i condicionen la navegació.En funció dels factors que els generen, cal distingir entre els corrents impulsats pel vent, o corrents de deriva, i els corrents causats per la variació de la densitat de l'aigua, o corrents de gradient. Els primers es formen, generalment, en superfície, mentre que els segons ho fan en profunditat. D'altra banda, depenent de la temperatura de la regió on s'originen, es distingeixen, els corrents càlids i els corrents freds.

3 comentarios: